Fa pocs dies vaig tenir el plaer de participar en un estudi sobre l'estat del disseny al nostre país i el seu potencial estratègic, organitzat per l'Observatori del Disseny FAD. Va ser una descoberta interessant, me'n alegro que hi hagi iniciatives com aquesta. Crec que són un complementent necessari al dia a dia de projectes, i em semblen un símptoma de maduresa del sector. Una societat com l'anglesa, on el disseny està molt més assimilat, té diversos organismes professionals d'un nivell envejable.
L'Observatori està dirigit per Ariel Guersenzvaig , a qui he conegut donant classes d'Innovació a Elisava. Així explica Ariel la funció de l'Observatori:
El observatori se plantea como un espacio permanente y autónomo de reflexión acerca de la cultura del diseño, en todas sus disciplinas. Pretendo hacer del Observatori un referente, tanto en cuanto a producción y transmisión de conocimientos acerca del diseño, como en cuanto a la aportación de datos generales acerca de la profesión y el impacto del diseño en la economía catalana y española.Des del web de l'Observartori enumeren els objectius així:
- Fer recerca, obtenir, analitzar i divulgar dades objectives del sector. Establir els paràmetres bàsics que permetin obtenir dades sobre la salut i/o impacte del disseny.
- Fer aflorar aquells professionals que treballen per al disseny però des de la vessant més teòrica i/o del pensament.
- “Infiltrar-se” en activitats que s’estiguin preparant i proveir-los de continguts.
- Abordar grans temes de manera monogràfica i en forma d’activitats públiques que permetin a l’observatori sortir al carrer.
- Observar, detectar, documentar i investigar -nacional i internacionalment-, els canvis en el sector del disseny: Moviments, successos, problemes.
- “Assessorar” i “auditar” quan l’Observatori s’hagi constituït com un espai de referència.
PD: Per als interessats, el 2006 el DDI va publicar un estudi força complet sobre el mateix tema. Podeu veure descarregar-vos el PDF aquí.