6 de nov. 2009

com recollir 536 kg de residus per persona/any de manera sexy


Encara no han arribat els reis i els nous contenidors ja són aquí. Donat que tenen molta presència a l'espai públic és com si els ciutadans ens haguéssim comprat un nou sofà per al menjador. Quines innovacions aporten?

reciclar serà sexy: Com tantes coses reciclar primer va ser un deure pesat i gris, i aviat serà un gest modern i sexy, d'aquí que els primers contenidors fossin caixes grises (intentaven ser invisibles), i aquests aportin color com una proclamació pública de "reciclar és modern!". Si els comparem amb els primers contenidors és veritat que segueix la tendència a tractar-los amb la mateixa cura que qualsevol altre element de mobiliari urbà. Al final simplement acabaran essent una activitat de civisme bàsica com dutxar-se o pagar impostos, i probablement s'integrin a la infratructura bàsica de qualsevol ciutat, com l'electricitat abans era una afegit i ara va per sota terra, potser així serà el futur del reciclatge.
Per cert, ha estat el mateix camí que ha seguit les compreses, de ser un tema tabú i gris a proclamar l'exhuberància menstrual amb els packs més coloristes del super.

Marques tàctils: Si recilar és deixa de ser de minories, també els cecs han de poder reciclar. Aquestes marques tàctils han estat pactades amb l’ONCE. Estan col·locades a la banda dreta del contenidor i separades de les boques per evitar que s’embrutin. Tenen unes dimensions (10 cm d’alçada i 0,5 cm de profunditat) que les fan fàcilment resseguibles i detectables amb una mà. Són de color negre sobre cercle de color blanc i es col·loquen sobre el fons gris del contenidor per potenciar el contrast visual i facilitar la seva identificació a les persones amb discapacitat visual. Personalment crec que aporten un toc de qualitat al contenidor, li senta bé.

Podeu trobar més detalls al PDF de l'Ajuntament, on per exemple es diu que la mitjana de residus generats per ciutadà a Barcelona se situa l’any 2008 en 1,47 quilos/habitant/dia. O sigui 536 Kg a l'any. Perquè no ho fem saber?
info sobre el nou servei de neteja i gestió de residus 2009-2017 
info sobre els nous contenidors (PDF)

queda pendent:
  • explicar els beneficis de la recollida orgànica, que s'usen per produïr compost o biogàs (i perquè això és important).
  • experimentar si els mateixos ontenidors podrien un OPI on posar-hi consells, detalls de la separació o dades sobre el funcionament del reciclatge a la zona.

2 comentaris:

  1. 1)Jo sóc d'aquells que agrairia un panell informatiu més clar als containers per explicar quin tipus de residus hi van?...vaig estar llançant uns quants anys els tetrabricks al cartró :(

    2) el canvi de nom: BCNeta a BCN pel Medi ambient no és un xic massa llarg?

    3) No se si és la meva predisposició positiva o què, però tinc la sensació que els nous cotxes i camions de neteja són més silenciosos..

    ResponElimina
  2. sobre el BCNeta… no és que sigui més llarg és que han matat la marca BCNeta i l'han canviada per una de nova. Potser es mereixeria un post :|
    sí, bona part dels nous vehicles són elèctrics.

    ResponElimina