Quan una cosa es posa de moda es desvirtua. El torn li ha tocat ara als inforgràfics. No en va, en aquesta època de sobre informació els necessitem més que mai per aprofitar la quantitat d'informació i fer-la visible, per agafar la informació complexa i fer-la entenedora. Però l'ús i abús del terme ha provocat un concurs de virtuosisme gràfic "jo més que tu". El resultat són infogràfics que necessiten un expert, una lupa i una hora per ser entesos… és a dir, un fracàs. Però ens encanten.
Recordem la idea bàsica: es tracta de facilitar la comprensió, no de liar-la. Els meus admirats colegues de Humantific han llançat una nova sèrie d'infogràfics que volen ser el contrari: simples i punyents.
N'hi diuen "concise, bite-size infographics (…) highlighting astonishing facts about the U.S."
I així ho expliquen ells al seu blog:
Why VisBits, you ask? With growing interest in the state of affairs in the United States from a data analysis perspective, news media and blogs have become saturated with complex and often hard-to-understand visualizations. Sometimes, the message or story is buried in the display, making it difficult to extract meaning.
Només han penjat aquet exemple però m'ha fet gràcia perquè fa ben poc vaig fer uns gràfics ben semblants per al Dia Internacional per l'eradicació de la pobresa, aquí sota en poso una quants, podeu veure el projecte complet al meu web.
El legado del Maestro: Norberto Chaves - Luciano Cassisi
Fa 3 setmanes
Tot aquesta obsessió simplificadora ve de EEUU?
ResponEliminano ho crec. més aviat hi veig la llei del pèndol, després dels abusos amb els infogràfics massa complexos ara ve la tornada
ResponEliminacrec que cada vegada estem més atrapats pels percentatges, que moltes vegades confonen a la gent perquè costa saber "respecte què són".
ResponEliminaper exemple: la empresa XXXX incrementa un 50% la seva aportació a obra social: és a dir, l'any passat va invertir 10.000€ i aquest any 15.000€, que segueix sent una merda, però ja poden posar el titular del 50%...