23 de des. 2008
més burocràcia, si us plau
m'haurà tocat la loteria?
sóc milionari? m'acomiado de la feina?
escapo a les Bahamas?
faig enveja als veïns?
clic: "éste número no ha sido premiado"
ah, vaja. Ja està, així de ràpid i eficient. I així d'avorrit. L'experiència d'usuari empitjora amb l'eficiència. Igual que desembolicar mil capes de paper d'un regal enriqueix l'experiència de veure què és, passar-se una minuts repassant les llistes de la loteria dóna una millor experiència.
Encara que sigui per una vegada.
22 de des. 2008
Obsessive Branding Disorder
Un llibre que pinta interessant: una crítica als exessos del branding. Segons l'autor, massa importants, massa influents, i massa invasives de l'espai públic. Tot és susceptible de ser suport de comunicació, tot es pot camuflar sota una comunicació brillant.
El més sorprenent és que questa vegada no és un dissenyador molest qui critica sinó algú del món empresarial, col·laborador habitual de Revistes com Fast Company. Aquesta revista és una referència en innovació, i no és pas estrany que la innovació s'enfronti al branding perquè com assenyala l'autor per a molts directius marquetinians la solució a un producte dolent no és innovació per millorar-lo sinó més publicitat i millor branding. Qui hagi treballat en innovació sabrà que per cada euro dedicat a innovació n'hi ha 1000 per a publicitat.
En paraules seves:
In Conley’s view, corporate America is in thrall of the cult of branding and this has led to the abandonment of the “trusty, dusty principles of business — innovative products, good service, solid management” in favor of the “idealism of branding . . .” He berates executives for becoming “so focused on the strength of the all-encompassing idea — the brand — that they ignore the physical properties that compose it.” In other words, branding has become the quick fix that promises instant success: why bother with expensive improvements to products and services when a new logo, a ritzy strap line, and a brand guidelines book can do the job just as well and at a fraction of the cost?
el comentari de Design Observer
el web oficial del llibre
8 de des. 2008
Experience Design aplicat als hospitals
Una conferència interessant de Peter Coughlan (IDEO) sobre Experience Design, organitzada per Adaptive Path. Peter explica alguns principis del disseny d'experiències a través d'exemples. En un món relativament recent és un plaer sentir algú que no parla d'idees sinó de coneixement adquirit amb moltes hores de vol. Ideo ha treballat força per hospitals i el mateix Peter relata amb humor una experiència personal que ha patit recentment en un hospital.
Qualsevol que hagi hagut de renovar-se el DNI o el carnet de conduïr pot recordar experiències semblants. Uns parents que es van casar fa 30 anys es van trobar que al registre civil també s'encarregaven dels presos, imagineu-vos-els asseguts de costat, esperant el seu torn. Seria interessantíssim, i donat l'enfoc administratiu (no user-friendly) dels processos els primers avenços no serien gaire difícils. Però comptem quants anys falten perquè una organització espanyola encarregui serveis avançats a proveïdors avançats com aquests, creuem els dits.
tradueixo els punts principals, que com sempre són més entenedors després de veure el video :)
1. troba què és rellevant per a l'usuari en una experiència.
2. defineix una nova oferta abans de redefinir l'organització
3. implica a tothom a visualitzar el teu futur (especialment els líders, especialment de diferents departaments)
4. comença ara i comença amb reptes petits
5. sigues tangible
podeu veure el vídeo aquí
27 de nov. 2008
reptes de futur i cultura de disseny
DMI ha publicat un article de Marty Neumeier que parla sobre el potencial del disseny per superar les dificultats que les empreses afronten avui. L'autor (juntament amb Stanford University) ha preguntat a 1500 directius americans quines són els reptes més difícils que tenen.
És interessant perquè molts d'ells coincideixen amb el perfil d'empresa amb cultura de disseny. Selecciono i tradueixo les que m'interessen:
- Trobar l'equilibri entre els objectius a llarg termini i els compromisos a curt termini
- Unir estratègia i experiència d'usuari
- Preveure retorns [de l'inversió] a partir de les idees innovadores
- Combinar rendibilitat amb responsabilitat social
- Multiplicar l'èxit trencant els compartiments estancs
- Trobar un espai de mercat "sense amo" però rendible
- Afrontar el repte de la eco-sostenibilitat
El problema del consumisme no és que creï desig, sinó que no és capaç de satisfer-lo del tot.
:)
22 d’oct. 2008
barreja, confusió, perplexitat… comunicació del segle 21!
només una cita ràpida. Vaig ensopegar amb aquest anunci en un article i vaig pensar que era una bona icona d'aquest moment caòtic i interessant que vivim.
V&T de Nestea y The Lab Room crean la colección de cosméticos Martina Klein Selection cuyos beneficios irán al Programa mucho x vivir de la aecc.una marca de begudes de te, una model i un centre d'estètica creen una crema basada en el te que donarà part dels beneficis a una associació contra el càncer i es distribuirà amb l'ajuda d'uns grans magatzems. Consumisme amb altruisme, bellesa amb malaltia, capitalisme amb solidaritat. Nestea busca transmetre salut, el centre d'estètica diversificar producte i tots tres fer negoci mentre milloren la imatge. Com a fenòmen modern és impagable.
Una crítica: "donará parte de los beneficios recaudados…" transparència: quina part donarà?
Una altra: a pesar de l'entusiasme per l'avenç de l'enginyeria marquetiniana… què té un tè de supermercat amb la cosmètica? "basada en el te"… és estirar massa la corda. No?
21 d’oct. 2008
Apple emet nous missatges
Més enllà dels productes anunciats en la presentació d'Apple la setmana passada, cada presentació és per Apple un gran acte de comunicació. Em fixo en alguns aspectes:
la dependència del logo Steve Jobs
Apple ha apostat molt per potenciar el seu president (Steve Jobs) com a marca. Però en els darrers mesos han aparegut força rumors sobre l'estat de salut del fundador, ànima i icona de l'empresa. Potser per això a la seva presentació de la setmana passada van aparèixer cares noves.
Van ser presentats a la pantalla i van pujar a l'escenari, ens van presentar els hereus?
les dificultats del camí com argument de venda
Apple ha estat força transparent en la seva comunicació. La presentació de l'iPhone va ser innovadora presentant el procés de treball i raonant les decisions més que no mostrar el producte directament. Però aquest vegada han anat més enllà: van dedicar uns bons minuts a "explicar-nos la vida" amb els seus problemes tècnics, al límit de l'enginyeria i l'avorriment.
Entre detalls que normalment no sortirien a la llum pública van arribar a mostrar la fàbrica dels Mac Book Pro!
maco per fora, ara maco per dins
La divulgació de les interioritats i la presentació del seu xassís interior porta als ordinadors la cultura dels cotxes antincs, on en els amants obren el capó i gaudeixen de la música dels cilindres. Un no sap on acaba la passió pel producte i on comença la passió per
mitificar el producte crear més adeptes. El que és cert és que aquesta mirada és realment diferenciada de la mirada del sector, on els ordinadors són poc més que plàstic que contenen les els prestacions.
la sostenibitat ja és cool, ja és Mac Apple va ser acusat de ser poc sensible a la sostenibilitat (Green My Apple) ara mostra les característiques de materials, energia, materials i reciclatge, i ho incorpora als motius per optar per un Mac
Un nota sobre comunicació no verbal:
L'esforç per transmetre entusiame de Jobs contrastava amb les seves expressions i el l'ambient fred que es vivia contrastava amb l'habitual cridòria de les presentacions multitodinàries.
24 de set. 2008
"Ho vol? ho té"
L'altre dia rebo una oferta de La Caixa amb l'eslògan "Ho vol? Ho té".
És un bon exemple dels missatges que els nostres estalvis no tenen límit, i un missatge molt propi dels Estats Units, el somni americà on no hi ha classes.
M'ha recordat un parell de campanyes d'Adidas i Nike, que van explotar aquest somni amb el pretext de la superació esportiva. "I want I can" i "Just Do it".
Responsabilitat Social Corporativa: Si la Fundació fos l'ànima de "la Caixa" no caldria recordar que aquests són moments d'ajudar a estalviar, no a endeutar-se encara més. Parlem?
22 de set. 2008
informalitat i rigor van bé junts
Fa uns dies Google va anunciar el llançament del seu navegador, Google Chrome. Per comunicar-ho va innovar en la forma i el contingut. En la forma perquè explicant el perquè el suport era un còmic online, i en el ontingut perquè enlloc dels típics llistats de funcions i propietats explicava una història que unia el naixement de la idea, els avantatges, el procés de creació… i tot plegat amb força sentit de l'humor.
S algú encara creia que informalitat i rigor no lliguen…
normalitzant l'homosexualitat
"Els matrimonis homosexuals són com el teu". Una bona estratègia per normalitzar els matrimonis homosexuals. Sovint costa trobar el to adequat entre la fòbia i la filia exagerades per aquest col·lectiu. La comparació amb una cosa coneguda (casi) sempre és una estratègia de comunicació eficaç i respectuosa.
10 de set. 2008
ara toca canviar la programació
Té sentit el canvi de logotip sense fer també un canvi en la programació?
Si no es canvia el producte, no hi havia solucions (vàlides) més continuistes?
Si cal canviar la imatge de TVE, no seria més cap la BBC i menys cap l'entertainment simpàtic?
Aquesta identitat podrà mantenir-se un parell de dècades?
4 de set. 2008
OVNIs, mals esperits i "el efecto Bezoya"
màgia, superstició, hipnosi… de tot menys comunicació clara.
Què més pots fer quan només vens aigua? Quins arguments tens? En la cerca del que no existeix la imaginació dels marquetinians pren dimensions de guionista i apareixen concepten tan marcians com "el efecto Bezoya" o la brillant "mineralización débil". Podria ser una peli de Hollywood: "El Efecto Bezoya, estreno viernes 5".
la versió de l'anunciant:
La imagen, basada en la onda que produce una gota de agua, intenta transmitir el ‘Efecto Bezoya: una onda de bienestar en el cuerpo del consumidor’, (…) recomienda una mineralización muy débil en las aguas envasadas, algo que, según señala el Grupo, ‘nos parece de vital importancia para que sea conocido por el consumidor.L'aigua sembla viure una moment de canvis: apareixien les cartes d'aigües i les ampolles a 6 euros el litre. Segons un catador de vins en un reportatge recent de 30 minuts: "Les diferències són gairebé imperceptibles". Temps al temps.
22 de jul. 2008
LG decideix-te: imitador o líder?
Com sempre les accions tenen més credibilitat que les paraules, i veure la còpia de l'iPhone apropa LG als comerços xinesos, al mercadillo i les botigues del port de Barcelona. La direcció d'LG hauria de decidir qui vol ser i coordinar el departament de nous productes, el d'estratègia i el de comunicació.
15 de jul. 2008
Writing Style for Print vs. Web
interesting guide to adapt the writing style to the web medium. Helps to understand
the user context and mindset when reading. I actually think that the attitude
explained in the article is becoming suitable for print text also: signage, newspaper,
and in general practical and fast information material.
Summary:
Linear vs. non-linear.
Author-driven vs. reader-driven.
Storytelling vs. ruthless pursuit of actionable content.
Anecdotal examples vs. comprehensive data.
Sentences vs. fragments.
14 de jul. 2008
Apple + Telefónica?
Apple = minoria, innovació, anti-monopoli (PC), anti establert (Windows)…
Telefónica = majoria, ex-estatal, monopoli (encara)…
Sovint s'inverteix en publicitat i suports d'identitat oblidant que la font principal de construcció de la marca és el producte i el dia a dia de l'empresa. Apple és doncs avui, una mica menys "alternativa" i menys "cool".
Subscriure's a:
Missatges (Atom)